Περιπέτεια και Ανακαλύψεις

Οι μοναδικές παραλίες της Λίνδου

Η Λίνδος έχει ορισμένες από τις πιο όμορφες αμμουδιές στη Ρόδο, οι οποίες συνδυάζουν τα καταγάλανα χρώματα με την εντυπωσιακή τοποθεσία.

Επισκεφθείτε την κύρια παραλία, την Παλέστρα, στο τέλος του μονοπατιού που ξεκινάει από την Κεντρική Πλατεία της Λίνδου. Στην ακτή υπάρχουν αρκετά καραβάκια τα οποία εξυπηρετούν την τουριστική βιομηχανία συμπεριλαμβανομένου και ενός καραβιού με γυάλινο πυθμένα.

Τις εντυπώσεις κλέβει όμως η παραλία του Αγίου Παύλου, στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Απόστολος το Χριστιανισμό. Η γοητευτική διαμόρφωση του προφυλαγμένου κόλπου προσφέρει υπέροχη θέα στην Ακρόπολη και στο ναό της Αθηνάς Λινδίας

Ο γύρος του νησιού με το καραβάκι

Η Ρόδος είναι ένα νησί με πολλά αξιοθέατα. Τίποτα όμως δε συγκρίνεται με τη μοναδική εμπειρία ενός περίπλου! Με αφετηρία τη Λίνδο μπορείτε να απολαύσετε την εντυπωσιακή ακτογραμμή του νησιού.

 

Ψάρεμα

Στη Λίνδο η αλιεία ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Δοκιμάστε να ψαρέψετε για αναψυχή και ευχαρίστηση. Πολλές παραδοσιακές πρακτικές θα σας φέρουν σε επαφή με το πνεύμα της αλιευτικής τέχνης που έχει μακρά παράδοση στον τόπο αυτό. Προμηθευτείτε τα δικά σας σύνεργα ψαρικής ή επιβιβαστείτε σε ένα αλιευτικό σκάφος.

Καταδύσεις

Ο καταδυτικός τουρισμός προσφέρει περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και συνάμα έντονες συγκινήσεις. Η θάλασσα της Ρόδου διαθέτει εξαιρετική ορατότητα και διαύγεια νερού, υψηλή βιοποικιλότητα, πλούσια οικοσυστήματα και σπάνια είδη (λειβάδια Ποσειδωνίας, χελώνες Caretta caretta, συμιακό γαριδάκι κ.ά.). Υποθαλάσσια φαράγγια, χαράδρες και συμπλέγματα σπηλιών θα συναντήσετε στους βραχώδεις βυθούς της Λίνδου και των Πευκών με εντυπωσιακά σφουγγάρια και κοράλλια σε έντονα πορτοκαλί, κίτρινα και μωβ χρώματα. Οι σχετικά σταθερές θερμοκρασίες παρέχουν τη δυνατότητα κατάδυσης για όλο το χρόνο.

Πεζοπορίες και περιηγήσεις

Το φυσικό περιβάλλον της Ρόδου είναι μοναδικό για την ομορφιά και την ποικιλομορφία του. Στη Νότια Ρόδο υπάρχουν τοπία και περιοχές του Δικτύου ‘Natura 2000’, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα που αποτελούν πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες επισκέπτες.
Καταπληκτικές είναι οι αμμουδερές παραλίες στο Γεννάδι και το Κιοτάρι, ενώ όσοι αγαπούν τα θαλάσσια σπορ αξίζει να επισκεφθούν το Πρασονήσι που το χειμώνα είναι νησί και το καλοκαίρι χερσόνησος. Στα νοτιοδυτικά του νησιού, στο όρμο της Απολακκιάς, μία παραλία μήκους 20 χμ. συνιστά έναν θαυμάσιο βιότοπο με αμμοθίνες και θαμνοκυπάρισσα, ο οποίος φιλοξενεί και τη χελώνα Caretta Caretta.
Ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους, το φράγμα της Απολακκιάς, προσφέρεται για πεζοπορία και παρατήρηση της σπάνιας ορνιθοπανίδας. Η περιοχή κοντά στο χωριό Γεννάδι χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία βλάστησης και εναλλαγών. Μπορείτε να περπατήσετε σε μαγευτικά φυσικά τοπία, προς το φαράγγι και τους καταρράκτες του «Μαλά» ή τη λιμνοδεξαμενή του «Σκαλωνίτη», όπου βρίσκεται η πιο εύφορη πεδιάδα της Ρόδου.

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το δάσος του όρους Προφήτης Ηλίας μπορεί να συναντήσετε μία από τις πιο σπάνιες ορχιδέες στην Ευρώπη, γνωστή ως Comperia Comperiana,  την Παιωνία της Ρόδου ή ένα σπάνιο είδος βραχοφυούς τουλίπας, την Tulipa Saxatilis.

Γαστρονομία

Δοκιμάστε την τοπική κουζίνα, μία σύνθεση των πιο αυθεντικών τοπικών συστατικών. Αξίζει να αναζητήσετε πιάτα όπως τα γεμιστά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, τα σαλιγκάρια με κρεμμύδι και τομάτα, το κατσίκι με όσπρια ή τη «λεκάνη», κατσικάκι με χονδροαλεσμένο σιτάρι μέσα σε πήλινο σκεύος στον ξυλόφουρνο. Επίσης, ψάξτε για τα «πιταρούδια», τους κεφτέδες με ρεβύθια, κολοκυθάκι και δυόσμο, το ψάρι με δεντρολίβανο και τις χορτόπιτες. Το εξαιρετικό μέλι από θυμάρι, πεύκο ή άνθη είναι η βάση για τα «μελεκούνια», γλυκά πλασμένα με σουσάμι, αμύγδαλα και κανέλα.
Η οινοποιία είναι μία παλιά τέχνη στη Ρόδο. Αν θέλετε να επισκεφθείτε τους αμπελώνες θα βρείτε τους περισσότερους στην περιοχή της Καμείρου. Επιλέξτε το λευκό μοσχάτο ή τον ερυθρό ξηρό οίνο της Έμπωνας και αποτολμήστε τη σούμα, η οποία μοιάζει στη γεύση με ρακή και τσίπουρο. Εξαιρετική αν και δυσεύρετη είναι η τοπική μουσταλευριά!