Ιστορία και Πολιτισμός

Λίνδος

Η Λίνδος είναι ευρύτερα γνωστή για τις φυσικές της ομορφιές και την πλούσια ιστορία της. Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός χάρη στην ιδιαίτερη και αναλλοίωτη αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία. Τα λευκά και μικρά σπίτια του χωριού μαζί με ένα δίκτυο από λιθόστρωτα καλντερίμια καλύπτουν όμορφα μια λοφοπλαγιά, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σύνολο.

Την κορυφή του σύγχρονου οικισμού λαμπρύνει η Ακρόπολη, μία φυσική οχυρωματική θέση, την οποία ενίσχυσαν διαδοχικά οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη και οι Οθωμανοί. Ανηφορίζοντας το δρόμο που οδηγεί σε αυτήν, τα πρώτα κατάλοιπα που συναντά ο επισκέπτης είναι τα μεσαιωνικά τείχη. Η Ακρόπολη προσφέρει υπέροχη θέα στα λιμάνια και στην ακτογραμμή. Ανάμεσα στα μνημεία της ξεχωρίζει ο αποκατεστημένος Δωρικός ναός της Αθηνάς Λινδίας.

Ξεχωριστά σημεία ενδιαφέροντος είναι:

Τα ερείπια ενός Αρχαίου Θεάτρου, λαξευμένου στην πλαγιά της Ακρόπολης.

Το λιμανάκι του Αγίου Παύλου, στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Απόστολος τον Χριστιανισμό.

Ο «τάφος του Κλεόβουλου», θολωτή πέτρινη κατασκευή στην άκρη της γειτονικής ακτής.

Η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, στο κέντρο του οικισμού, η οποία διασώζει το μεσαιωνικό της καμπαναριό.

Τα παλαιά σπίτια και αρχοντικά από το 16ο, το 17ο και το 18ο αιώνα. Στο δρόμο προς την Ακρόπολη, ένα από αυτά φιλοξενεί το «σπερβέρι», σπάνιο δείγμα καλύμματος του νυφικού κρεβατιού κεντημένου με τη ροδίτικη βελονιά. Ο πιατελότοιχος είναι στολισμένος με συλλεκτικά κεραμικά ρυθμού Ιζνίκ.